Megműtötték Fidel Castrot

MTI
2004.10.22. 06:14
Több mint háromórás műtétnek vetették alá csütörtökön Fidel Castro kubai államfőt, aki előző nap elesett és eltörte bal térdét - jelentette be maga a kubai vezető a szigetország a televíziójában ismertetett üzenetében. A kubai néphez intézett levélben Castro tudatta a lakossággal, hogy három és egynegyed órán át feküdt a műtőasztalon, amíg az orvosok megműtötték nyolc darabra tört térdkalácsát, illetve begipszelték a lábát.

Castro a levélben részletesen ismertette a baleset körülményeit, és csak magát hibáztatta a történtekért.

A politikus nem hagyott kétséget afelől, hogy balesete után sem engedte ki kezéből a kormányzást, nyugalomra intette a lakosságot és reményét fejezte ki, hogy hamarosan felépül.

A kubai államfő szerdán Santa Clarában beszélt a nyilvánosság előtt, mielőtt a baleset történt. A 78 éves Castro, akinek szónoklatát a kubai állami televízió egyenesben közvetítette, a baleset után a kamerák előtt igyekezett megnyugtatni honfitársait. "Valószínűleg eltörtem a térdemet és a karomat. De egyben vagyok" - mondta némi öniróniával az esés után a kubai államfő.

Balesete közel sem látszik olyan súlyosnak, mint amikor 2001 júniusában több ezres tömeg előtt esett össze a tűző napon mondott beszéde közben. Castro akkor is némi fekete humorral próbálta eloszlatni az aggodalmakat: azt mondta, kipróbálta, milyen temetést fog kapni.