Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Házkutatást tartottak több ukrán ellenzéki lakásán

MTI
2004.10.22. 17:55
Házkutatást tartott tíz ellenzéki lakásán az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) pénteken, egy héttel az ukrajnai elnökválasztás előtt - közölte Mikola Tomenko, a Mi Ukrajnánk ellenzéki pártszövetség képviselője. Az október 31-i elnökválasztás két nagy esélyese a Mi Ukrajnánk vezetője, Viktor Juscsenko a Leonyid Kucsma távozó elnök támogatását élvező Viktor Janukovics kormányfő. Olekszandr Zincsenko, Viktor Juscsenko kampányfőnöke azzal vádolta meg Leonyid Kucsmát, hogy visszaél az államhatalommal a Janukovics melletti kampányban.

Az SZBU átkutatta pénteken a Juscsenkót támogató Pora nevű diákszervezet egyik aktivistájának lakását, valamint több civil szervezet irodáját. Marina Osztapenko SZBU-szóvivő közlése szerint a biztonsági szolgálat - bírósági és ügyészségi döntésre - jogszerűen járt el. A Szabad Választásért nevű civil szervezet elnöke, Vladiszlav Kaszkiv elmondta: a biztonsági szolgálat emberei a számláikat és az elnökválasztással kapcsolatos dokumentumokat, így a közvélemény-kutatásokkal kapcsolatos anyagokat vizsgálták át.

Az ügyészség a múlt héten indított vizsgálatot "terrorizmus" és "illegális fegyveres csoport létrehozásának" gyanúja miatt a Pora hat tagja ellen, miután a rendőrség azt közölte, hogy robbanóanyagot találtak kijevi irodájukban. Olekszandr Zincsenko ezzel kapcsolatban azzal vádolta meg a rendőrséget, hogy titokban ők helyezték el a robbanószereket és a választásba való beleavatkozással vádolta meg a rendvédelmi szerveket.