Irán folytatja az urándúsítást

MTI
2004.10.24. 12:24
Kiegyensúlyozatlannak, következésképp elfogadhatatlannak minősítette vasárnap az iráni külügyi szóvivő azt az európai uniós javaslatot, hogy Irán mondjon le az urándúsításról, cserébe azért a technológiai segítségért, amelyet nyugati országok nyújtanának az iszlám köztársaságnak az energiaellátás fejlesztéséhez.

Hamid Reza Aszefi szóvivő vasárnap Teheránban tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy az uniós javaslat kiegyensúlyozatlan, az urándúsítás felfüggesztése elfogadhatatlan Teherán számára. Irán képviselője csütörtökön Bécsben vette át a francia, a német és a brit kormány által előterjesztett javaslatokat, amelyek értelmében nyugati országok segítséget nyújtanak az iszlám köztársaságnak az energiaellátás fejlesztéséhez, ha Teherán lemond az urándúsításról.

Hoszein Muszavian, Iránnak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez delegált főképviselője az iráni állami televízióban vasárnap sugárzott nyilatkozatában ugyancsak leszögezte, hogy az európai országok kérésének dacára Irán folytatja urándúsítási programját. Közölte, hogy Irán független akar marad a nukleárisfűtőanyag-előállítás terén, nem fog az európaiakra számítani beszállítóként.

Diplomaták szerint a három nagy EU-tagállam javaslatának elutasítása után az uniós tagállamok többsége támogatni fogja az Egyesült Államok azon követelését, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsa november 25-i ülésén döntsön Irán bepanaszolásáról az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Washington azt akarja, hogy a BT rendeljen el gazdasági szankciókat Irán ellen.

Az Egyesült Államok azzal vádolja a kőolajban gazdag Iránt, hogy a békés célú atomenergia-termelés örvén valójában nukleáris fegyverek kifejlesztésén dolgozik.