Valér
4 °C
8 °C

Előretört a szélsőjobb Flandriában

MTI
2004.10.25. 12:47
Kapcsolódó cikkek (1)
Feltartóztathatatlannak tűnik a belgiumi szélsőjobboldal előretörése: a legújabb, a Le Soir című brüsszeli napilap hétfői számában közölt közvélemény-kutatás szerint a Flamand Tömb (Vlaams Blok) immár egyértelműen Flandria legerősebb politikai erejévé vált.

A Vlaams Blok a júniusi regionális választásokon még "csak" a második lett a flamand pártok sorában, 24,2 százalékos aránnyal. Néhány héttel ezelőtt már egy másik közvélemény-kutatás is az idegenellenességéről ismert szervezet előretörését mutatta, de ekkor még a Vlaams Blok csak egy hajszálnyival előzte meg az addigi első helyezettet, a kereszténydemokratákat. A most közzétett felmérésben viszont már egyértelmű az előnye, hiszen egy ma tartandó szavazáson 26,9 százalékot kapna, míg a kereszténydemokraták csak 25,5 százalékot.

Mindez vészjósló a belgiumi demokratikus pártok számára, mert azt jelzi: nem működik a Vlaams Blok feltartóztatására kidolgozott politika, az, amelynek értelmében egyfajta "páriaként" kezelik ezt az erőt, nem hajlandók vele semmiféle együttműködésre. E politika érvényesült a júniusi regionális választások után is, amikor gyakorlatilag nagykoalíció jött létre Flandriában, csak hogy a szélsőjobbot ne engedjék a kormányrúd közelébe.