Mátyás
-6 °C
1 °C

Vita a német újraegyesülés megünnepléséről

MTI
2004.11.05. 11:39
Csúcsszinten folyik a vita Németországban arról, hogy a német újraegyesülés napját mikor ünnepeljék meg. A Németország újraegyesítése óta eltelt 15 évben október 3-án volt az ünnep, ám a szociáldemokrata-zöld kormány most azt fontolgatja, hogy váltakozó dátummal mindig október első vasárnapján legyen. A német kormány szerint gazdasági haszonnal járna, ha az egység napja munkanap lenne, az ünneplést pedig áthelyeznék vasárnapra, amely amúgy is munkaszüneti nap.

A vitába Gerhard Schröder kancellárhoz intézett levelével Horst Köhler államfő is bekapcsolódott, és aggodalommal tekint az elhatározásra, s szerinte "meggyőzőbb módot lehetne találni arra, hogy pótlólagos munkanappal járuljanak hozzá az állami pénzügyek konszolidálásához".

Schröder válaszában aláhúzta, hogy nincs szó a nemzeti ünnep eltörléséről, ám pótlólagos gazdasági impulzusok érdekében szükséges az ünnepnapok számának csökkentése.

Edmund Stoiber, a bajor keresztényszociális unió (CSU) elnöke "történelmietlennek", "hazafiatlannak", "agyalágyultnak" nevezte az ötletet. Az egyik kelet-németországi lap azt a kérdést tette fel, hogy mit szólnának a franciák, ha elvennék tőlük július 14-ei nemzeti ünnepüket.