Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az USA védelmi minisztere szerint Irán nem tud atombombát gyártani

2009.03.02. 00:10

Irán még nem került közel ahhoz, hogy atombomba birtokába jusson, így az Egyesült Államoknak és más országoknak maradt idejük arra, hogy meggyőzzék Teheránt vitatott atomprogramja feladásáról, mondta vasárnap Robert Gates amerikai védelmi miniszter az NBC tévécsatornának. Így maradt még némi idő az atomvita diplomáciai rendezésére.
Korábban Mike Mullen, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a CNN hírtelevíziónak viszont úgy nyilatkozott, hogy Irán már elegendő hasadóanyagot halmozott fel egy atombombához.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) két hete kiadott legutóbbi jelentése szerint 1010 kilogrammra nőttek az Iránban felhalmozott készletek alacsony fokon dúsított urániumból. Egyes fizikusok szerint ez már elég ahhoz, hogy átalakítsák egy atombombához elegendő magasan dúsított uránná.

Barack Obama új amerikai elnök, aki diplomáciai megoldást szeretne az ügyben, az elődjéhez hasonlóan "sürgető problémaként" tartja számon az iráni kérdést, amellyel a nemzetközi közösségnek foglalkoznia kell.