Valér
2 °C
8 °C

Sarkozy összekeverte Szlovéniát és Szlovákiát

2009.03.04. 10:52

Nicolas Sarkozy francia államfőt is utolérte a politikai vezetők földrajzi átka, az elnök egy interjúban összekeverte Szlovéniát és Szlovákiát. Sarkozy a brit Sunday Telegraph című újságnak adott interjúban helyezte tévesen Szlovéniába a Peugeot-Citroen (PSA) autógyár szlovákiai üzemét. A két országgal már másoknak is meggyűlt a baja, korábban George W. Bush volt amerikai elnök és Silvio Berlusconi olasz kormányfő emlegetett szlovákként szlovén politikusokat.

"Gondolja, hogy a szlovének nem lennének elégedettek, ha megsegítenénk a Citroent, amelynek náluk is van üzeme? Vagy lehet, hogy a Renault, nem vagyok benne biztos, de azt hiszem a Citroenről van szó" - vétette el a célt az interjúban az elnök. A Citroen gyára a szlovákiai Nagyszombatban van, a Renault üzeme a szlovéniai Novo Mestóban működik.

Mindkét külföldi gyárban teljes gőzzel folyik a termelés, mivel Franciaországban úgy próbálják életben tartani az autóipart, hogy ezer euró kedvezményt biztosítanak annak, aki legalább 10 éves autója helyett új, kedvező kibocsátású kisautót vesz.