Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Obama a tálibok egyes elemeivel való tárgyalást mérlegel

2009.03.07. 22:03

Az Egyesült Államok nem áll nyerésre az afganisztáni háborúban - ismerte el Barack Obama amerikai elnök a The New York Timesnak adott interjúban, ugyanakkor lehetségesnek nevezte egy megbékélési folyamat elindítását, amelyben az amerikai hadsereg párbeszédbe bocsátkozna a tálibok egyes elemeivel, hasonlóan ahhoz, ahogy azt Irakban tette a szunnita milíciákkal.

Obama emlékeztetett arra, hogy milyen sikert hozott az a stratégia, amelynek révén az iraki lázadókat sikerült leválasztani az al-Kaida terrorszervezet iraki szárnyához tartozó, szélsőségesebb csoportokról, és amelyre sokan úgy tekintenek, mint ami - az amerikai csapatok létszámnövelése mellett - elvezetett az iraki háborúban az elmúlt két évben elért fordulathoz.

A tekintélyes amerikai lapnak adott - és a The New York Times honlapján szombaton ismertetett - terjedelmes interjúban Obama egyebek közt arról beszélt, hogy hozzáfogott az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni politikájának felülvizsgálatához, mégpedig azzal a szándékkal, hogy egy új stratégiát találjanak. Mint mondta, ezen belül fontos tényező lehet a megbékélés, annak a stratégiának a példájára, amit David H. Petraeus tábornok - az amerikai hadsereg közel-keleti műveleteit felügyelő középső parancsnokság vezetője - követett Irakban.

Barack Obama ugyanakkor elismerte, hogy a tálib mozgalom egyes elemeivel való párbeszéd nem biztos, hogy meghozza ugyanazt a sikert. "A helyzet Afganisztánban mindenképpen sokkal bonyolultabb" - mondta.