Megölték a tamil tigrisek pénzügyi vezetőjét

2009.03.12. 10:50 Módosítva: 2009.03.12. 11:01

Megölték a tamil lázadók nemzetközi pénzügyi hálózatának irányítóját a Srí Lanka-i kormánycsapatok, és elfoglaltak egy kórházat a szakadárok ellenőrzése alatt álló utolsó városban, közölte csütörtökön a hadsereg. A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) első számú pénzfelhajtójával aknagránát végzett.

A kormány állítása szerint most megölt Szabarathnam Szelvathurai, harci nevén Thamilendri irányításával a lázadók évente több százmillió dollárt szedtek össze válogatott módszerekkel, egyebek közt csempészet, hitelkártyacsalás és zsarolás útján. A lázadók vezérkarának tagja Puthukudijiruppu városban, a felkelés utolsó bástyájában esett el.

A colombói kormány serege bő két hónapja indított nagyszabású offenzívát, hogy elfoglalja az Indiai-óceánban fekvő szigetország északi részén harcoló lázadók utolsó menedékét. A tigriseket bekerítették, és egy mindössze 37 négyzetkilométeres - Budapest alig egytizedének megfelelő nagyságú - területre szorították őket. A biztonsági erők szerint az egyre szűkebb övezetben tartózkodik az LTTE szinte valamennyi vezetője. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szerint 150 ezer civil rekedt a háborús övezetben.