Benedek
-4 °C
5 °C

Lemondott a pakisztáni tájékoztatási miniszter

2009.03.14. 19:24 Módosítva: 2009-03-14 19:26:46

A súlyos belpolitikai válság közepette lemondott a pakisztáni kormány egyik befolyásos tagja szombaton. Serri Rehman tájékoztatási miniszter nyilvánosan nem közölte távozásának indokát, de úgy tudni, hogy vitába keveredett a kormánnyal a média feletti ellenőrzésre tett kísérletek miatt. Rehman újságíró volt, a 2007 decemberében meggyilkolt Benazír Bhutto volt miniszterelnök szóvivőjeként is dolgozott, és közeli kapcsolatban áll Bhutto férjével, Aszif Ali Zardari államfővel.

Az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítását kérve ügyvédek és ellenzéki pártok tüntetéseken követelik az egy éve hatalomra jutott polgári kormánytól, hogy helyezze vissza állásába a korábbi, Pervez Musarraf vezette katonai rezsim által eltávolított bírókat, köztük a legfelsőbb bíróság elnökét. Szombaton a Pakisztán középső részén fekvő Multán városban mintegy 1500-an vonultak fel, majd a város határán felállított rendőrségi torlaszok előtt békésen szétoszlottak.

A The News című napilap úgy tudja, hogy Serri Rehman tiltakozásának jeléül mondott le a miniszteri tisztségről. Mindhiába próbálta ugyanis elérni az államfőnél, hogy oldja fel a Geo hírtelevízióra kivetett sugárzási tilalmat. A Geo azt állítja, hogy az államfő parancsára leállították adásának kábeltelevíziós továbbítását, mert tudósított a tüntetésekről. A kormány tagadja, hogy ez állna a háttérben. A jogászok csütörtökön indították el tiltakozó megmozdulásukat, a "nagy menetelést", amelynek során Karacsiból a fővárosba, Iszlámábádba vonulnak. A tervek szerint hétfőn érkezik meg a menet a fővárosba, ahol a résztvevők ülősztrájkot akarnak tartani a parlament épülete előtt.

A pakisztáni hadsereget harckészültségbe helyezték, miután a kormány pénteken közölte, hogy csapatokra lehet szükség az érzékeny övezetek megvédésére a fővárosban és egyéb helyeken. A Juszuf Raza Gilani vezette kormány arra is figyelmeztetett, hogy terrortámadás veszélye miatt nem engedélyezi a tüntetést Iszlámábádban. A parlamenthez vezető sugárutat a hatóságok már el is torlaszolták fémkonténerekkel. E lázongás akkor szélesedett igazán belpolitikai válsággá, amikor a jogászokhoz csatlakoztak a legnagyobb ellenzéki pártok vezetői is, köztük Navaz Sarif volt kormányfő és fivére, Sabhaz, akik arra kérték a lakosságot: tiltakozzanak a legfelsőbb bíróság február 25-én hozott döntése ellen, amellyel kizárták őket a politikai életből.

A hatóságok ezután megfenyegették a volt miniszterelnököt, hogy eljárást indítanak ellene lázadás címén. Navaz Sarif szerint a bírósági határozatot Aszif Ali Zardari államfő sugalmazta, aki így akarta ellehetetleníteni politikai ellenfeleit. Aszif Ali Zardari államfő szombaton tárgyalást javasolt Navaz Sarifnak a feszültség csökkentése érdekében. Sarif nem mutatott túl nagy lelkesedést a javaslat kapcsán, mivel inkább a miniszterelnökkel tárgyalna.