Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Hazatér a grúz államfő legnagyobb ellenfele

2009.03.20. 15:03 Módosítva: 2009-03-20 15:10:26

Hamarosan hazatér a grúz államfő egyik legelszántabb ellenfele, a Franciaországban élő Irakli Okruasvili, közölte Eka Beszelija, az Egységes Grúziáért Mozgalom szóvivője. Okruasvili valaha szoros szövetségese volt Szaakasvilinek, és a védelmi miniszteri tisztséget is betöltötte. Azt nem tudni, hogy az ellenzék által április 9-re az államfő ellen meghirdetett tüntetésen ott lesz-e már a 35 éves politikus.

Okruasvilit 2007 szeptemberében letartóztatták, miután azzal vádolta meg nyilvánosan Szaakasvilit, hogy utasítást adott neki bizonyos befolyásos és fontos közéleti személyiségek meggyilkolására. Letartóztatása miatt nagy tüntetések robbantak ki, s ezeket erővel fojtották el a rendfenntartó erők. Az országban kilenc napra rendkívüli állapotot vezettek be, s tavaly januárban előre hozott elnökválasztást tartottak, amelyet Szaakasvili nyert meg.

A grúz belügyminisztérium szóvivője óva intette Okruasvilit a hazatérésétől. Közölte, hogy azonnal letartóztatják a politikust, mihelyt grúz földre teszi lábát. Okruasvili ellen letartóztatási parancs van érvényben, mivel tavaly március végén korrupció, zsarolás és hatalmi visszaélés vádjával tizenegy évi börtönbüntetésre ítélték hazájában.