Megvan Szíria első bejrúti nagykövete

2009.03.24. 17:00

Szíria kinevezte első nagykövetét Bejrútba, Michel Szuleimán libanoni elnök elfogadta a kinevezést, közölte kedden nyilatkozatban a bejrúti elnöki hivatal. A nagykövet Ali Abdel-Karím Ali lesz. Szíria 2005-ben vonta ki csapatait Libanonból 29 év után, majd tavaly nyitott nagykövetséget Bejrútban, de nagykövetet csak most nevezett ki. Libanon a múlt hétfőn nyitotta meg képviseletét Damaszkuszban, a nagykövet Michel Húri lett.

A két ország között nem voltak diplomáciai kapcsolatok azóta, hogy 1920-ban Nagy-Britannia és Franciaország a felbomlott oszmán birodalomból kihasította őket. Szíria harminc évig uralta a libanoni politikát, egészen Rafík Haríri volt libanoni kormányfő 2005. februári meggyilkolásáig. A merénylet nagyszabású tüntetéseket váltott ki, amelyek végül a szíriai haderők kivonásához vezettek. Szíria-ellenes libanoni politikusok, köztük Haríri fia, Szaad, Damaszkuszt vádolták a gyilkossággal. Az ENSZ-vizsgálat szerint magas rangú szíriai biztonsági tiszteknek közük volt a terrorakcióhoz, Szíria azonban tagadja ezeket a vádakat.

Bassár el-Aszad szíriai elnök tavaly októberben dekrétumot adott ki a diplomáciai kapcsolatok felvételéről, miután májusban véget ért a libanoni belpolitikai válság, s javultak a kapcsolatok Damaszkusz és az új bejrúti kormány között.