Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Medvegyev megszüntetheti a csecsenföldi hadműveletet

2009.03.27. 17:06

Dmitrij Medvegyev orosz elnök megbízta a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatóját, hogy vizsgálja meg a Csecsenföldön érvényes terroristaellenes hadművelet megszüntetésének lehetőségét. Hangsúlyozta azonban, hogy az FSZB-nek más szervekkel együtt továbbra is ellenőriznie kell a helyzetet, és szükség esetén újra be kell vezetni a rendkívüli hadművelettel járó állapot egyes intézkedéseit.

Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök már szerdán bejelentette, hogy a számos korlátozással járó állapot megszüntetése várható. szerint Csecsenföld ma a térség legnyugodtabb része, s bár a hivatalos adatok szerint még 4-500 szélsőséges fegyveres rejtőzködik, szerinte már legfeljebb hetvenen vannak.

A Kommerszant című lap szerint a változtatásról valójában Vlagyimir Putyin orosz kormányfő és Kadirov elnök március 20-i találkozóján döntöttek, és megfigyelők szerint emögött az áll, hogy a csapatok Csecsenföldön tartása sokba kerül, a válságban pedig Moszkvának nincs erre ennyi pénze.

Ahmed Zakajev, a csecsen árnyékkormány feje azonban jelezte, hogy szerinte addig nem változik semmi, amíg nem találnak politikai rendezést a csecsen-orosz konfliktusra.