Terrorgyanús fiatalok őrizetben a londoni G20-csúcs előtt

2009.03.30. 20:13

Három nap alatt három férfit és két nőt fogtak el a Devon grófságbeli Plymouth városában és annak környékén terrorellenes razziákban. Mindnyájan fiatalok, életkoruk 16 és 25 év között van. Brit sajtóértesülések szerint valószínűleg azt tervezték, hogy zavargásokat provokálnak a G20-ak elleni tüntetéseken. A brit fővárosban csütörtökön találkoznak a húsz legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaság (G20) vezetői.

A terrorizmusellenes törvény alapján őrizetbe vett fiatalokat hétfőn hallgatták ki. A rendőrség először egy 25 éves férfit fogott le, aki Plymouth belvárosában fenyegető tartalmú feliratokat írt festékszóróval egy falra. Átkutatták lakását, majd társait is felkutatták. A több helyszínen megtartott házkutatások során "számos" fegyvert és fegyverutánzatot, "gyanús eszközöket" és terror-előkészületre utaló írásos anyagokat találtak.

A Scotland Yard szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nyomozás nagyon korai szakaszban van még, és haszontalan mindenféle spekuláció az őrizetbe vett személyek szándékait, lehetőségeit és motivációját illetően. "Jelenleg nincs olyan információnk, amely arra utalna, hogy a tüntetők vagy a G20-ak biztonsági kockázata változott volna"- mondta szóvivő.

Az őrizetbe vett öt fiatal mindegyike brit állampolgár, nincs közük vallási szélsőséges csoportokhoz. A nyomozás során alapvetően "brit állampolgárok politikai tevékenységét" vizsgálják a rendőrök. Rendőrök ezrei vesznek részt a G20-as csúcstalálkozó biztonságát garantálni hivatott kiterjedt műveletekben ezen a héten. Anarchisták azzal fenyegetőztek, hogy káoszba fullasztják a tüntetéseket.