Elhunyt Raul Alfonsin volt argentin elnök

2009.04.01. 06:16 Módosítva: 2009.04.01. 06:19

Nyolcvankét éves korában elhunyt Raul Alfonsin néhai argentin elnök, aki a múlt század nyolcvanas éveiben, hétéves brutális katonai kormányzás után visszavezette országát a demokráciához.

A néhai politikus kezelőorvosa, Alberto Sandler közölte, hogy Alfonsin helyi idő szerint kedden halt meg Buenos Aires-i otthonában, halálát tüdőrák okozta.

Raul Alfonsin 1983-tól 1989-ig volt Argentína elnöke. Ez idő alatt visszaállította országa tekintélyét, nagy elismerést szerezve a nemzetközi közösségben azzal, hogy bíróság elé állította a katonai hatalom vezetőit, akiknek uralma idején több tízezer embert gyilkoltak meg.

Alfonsin az 1976-ban hatalomra került katonai junta egyik ismert ellenlábasa volt. A vesztes falklandi háború következtében, 1983-ban a katonai junta megbukott, az elnökválasztást Alfonsin nyerte meg. Hat évvel később gazdasági összeomlás vetett véget elnökségének: fél évvel mandátuma lejárta előtt átadta a hatalmat a demokratikusan megválasztott utódjának, amire évtizedek óta nem volt példa Argentínában.