Októberben lesz az előrehozott választás Csehországban

2009.04.01. 07:01

Június végéig, vagyis a cseh soros uniós elnökség lejárta előtt távozik hivatalából a Topolánek-kormány, és átmeneti kabinet lép a helyébe, amely tagjaira felerészben az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), felerészben pedig a mostani kormánypártok tesznek javaslatot.

A hárompárti kormánykoalíció és a CSSD között zajló tárgyalások után Mirek Topolánek leköszönő miniszterelnök közölte: eddig azt lehet tudni, hogy kormánya június vége előtt távozik, de a pontos dátumról még folynak az egyeztetések. Az új kormánynak le kell vezényelni a cseh soros uniós elnökség befejezését, és ez meghatározza azt, hogy milyen embereket keresnek majd az új kabinetbe.

A tárgyaláson arról is megállapodás született, hogy az előrehozott parlamenti választást legkésőbb október 20-ig tartják meg Csehországban. Martin Bursík, a kormánykoalíciós Zöldek Pártjának elnöke szerint legvalószínűbb, hogy október 16-17-én kerül rá sor.

A Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány a múlt héten mondott le, miután a képviselőházban elveszítette az ellenzéki szociáldemokraták által kezdeményezett bizalmi szavazást. Václav Klaus államfő a lemondást elfogadta, és megbízta a kormányt az ügyvivői feladatok ellátásával az új kabinet megalakulásáig.