Súlyos pénzbüntetés a német nácipártnak

2009.04.02. 13:30

Hamis elszámolási adatok miatt 2,2 millió eurós pénzbüntetéssel sújtotta a Bundestag csütörtökön a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Pártot (NPD). A nyíltan antiszemita és idegenellenes jelszavakat hangoztató párt több tartományi parlamentben is képviselőkkel rendelkezik, és - a régóta tartó tiltakozások ellenére - állami támogatásban részesül. Ugyanakkor - a többi támogatott párthoz hasonlóan - minden évben jelentést kell előterjesztenie a Bundestag illetékes bizottságának pontos vagyonáról, bevételeiről, illetve a támogatási pénzekkel való gazdálkodásáról.

A 2007. évről szóló jelentésben az NPD hamisan tüntette fel a bevételeket, különös tekintettel a különböző adományokra. A hatóságok szerint a párt mintegy 900 ezer eurót "hallgatott el". Az érvényben lévő pártfinanszírozási törvény alapján ilyen esetben a büntetés a hiányzó összeg legkevesebb kétszerese. A Bundestag döntése nyomán a szélsőjobboldali pártnak május elsejéig - egy további büntetéssel kiegészítve - 2,2 millió eurót kell büntetésként befizetnie. Csütörtöki sajtóértesülések szerint az NPD-t a Bundestag döntése után pénzügyi csőd fenyegeti. A párt adósságai meghaladják a 2,5 millió eurót.

Az NPD esetleges betiltása Németországban már 2001 óta napirenden van. A korábbi szociáldemokrata-zöld kormány 2003-ban már kezdeményezte ezt, az alkotmánybíróság azonban az indítványt elutasította. Ennek oka az volt, hogy a párt alkotmányellenes tevékenységét tanúsító nyilatkozatok, felszólalások, kijelentések szinte kivétel nélkül az NPD-be beépült ügynököktől származtak.