Húszezren tüntetnek Ukrajnában

2009.04.03. 14:16

Az ukrán ellenzéki Régiók Pártja felhívására pénteken mintegy húszezren, egyes információk szerint negyvenezren tüntettek a kormány politikája ellen Kijevben a miniszterelnöki hivatalnál. A résztvevők "Megváltoztatjuk a hatalmat - megállítjuk a válságot" feliratú táblákkal vonultak az épülethez, legfőbb követelésük Viktor Juscsenko államfő és Julija Timosenko kormányfő távozása volt.

A városban szinte lehetetlen közlekedni a megmozdulások miatt, több utcát lezártak. Délután újabb tiltakozás lesz a központban, a Függetlenség terén.

Ellenzéki képviselők csütörtökön székekkel barikádozták el a parlament be- és kijáratait, és elzárták a szónoki emelvényhez vezető utat, hogy megakadályozzák a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelének folyósításához szükséges törvényjavaslatok elfogadását. A képviselők pénteken hasonló módon akadályozták a törvényhozás munkáját, mert szerintük a kormánynak nincs átfogó válságrendezési programja. Timosenko viszont azt állítja, hogy van ilyen program, s az ellenzéket vádolja, hogy "a szomáliai kalózokhoz hasonlóan" szabotálja a munkáját.