A Srí Lanka-i hadsereg megölt 420 tamil lázadót

2009.04.05. 13:01

A Srí Lanka-i hadsereg közölte vasárnap, hogy a tamil lázadók maradékát beszorította egy fegyvermentes övezetbe, amelyben több tízezer polgári lakos is bent rekedt. A hadsereg állítása szerint az utóbbi három napban megölt 420 lázadót. Egy katonai szóvivő elmondta, hogy a szóban forgó fegyvermentes övezet egy 20 négyzetkilométeres, keskeny földsáv a tengerparton, a szigetország északkeleti részén. Ez az utolsó terület a korábban a lázadók kezén lévő országrészből, amelyet a hadsereg még nem tudott az ellenőrzése alá vonni. Az övezetbe szorult lázadók állítólag erődítményeket építenek. A hadsereg egyelőre nem nyilatkozott arról, hogyan akarja elfogni a tamil fegyvereseket a polgári személyek bántódása nélkül.

A fegyvermentes övezetet a kormány hozta létre az év elején, hogy a harcok elől menekülő több tízezer lakos ott meghúzhassa magát. A hadsereg és segélyszervezetek azóta többször azzal vádolták meg a lázadókat, hogy behatoltak oda, és élő pajzsként használják a menekülteket. A lázadók mindig tagadták e vádat.

A hadsereg hónapok óta hangoztatja, hogy egy sor megnyert csata és a lázadók adminisztratív központjának, fő bázisainak bevétele után végső csapást készül mérni a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szervezetre. E csapás sikeres végrehajtása után vége lesz a 25 éve tartó polgárháborúnak. A szemben álló felek saját veszteségeikről ritkán számoltak be, és ha beszámoltak is, a megadott áldozatszámokat nem lehetett ellenőrizni, mert független újságírók nem léphetnek be a háború dúlta országrészbe.