Véres robbantások Bagdadban

2009.04.06. 11:16 Módosítva: 2009.04.06. 11:19

Két órán belül hat gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel hétfőn Bagdadban, a merényletekben összesen 34 ember életét vesztette, több százan pedig megsebesültek.

A négy, autóba rejtett bomba helyi idő szerint reggel hét és kilenc óra között robbant fel, az iraki főváros különböző negyedeiben. A legtöbb áldozatot követelő támadás a Szadrváros nevű síita negyedben történt, ahol tízen haltak meg, és 28-an megsebesültek egy piacon - közölte az iraki belügyminisztérium. Bagdad középső részén, munkára váró emberek mellett robbant fel egy autó, négy embert ölt meg. A sebesültek száma 15 - közölte az iraki védelmi minisztérium.

A harmadik bombával egy magas rangú belügyminisztériumi tisztségviselőt szállító konvojt céloztak meg. A főváros délkeleti részén történ robbanásban egy rendőr és egy civil halt meg, valamint hat rendőr megsebesült, de a konvojban utazó dandártábornok sértetlenül megúszta a támadást. A negyedik bomba egy piacnál robbant fel a város északkeleti részén, két embert megölt és kilencet megsebesített. Kilenc óra után a főváros déli részén, szintén egy piacon, néhány perc különbséggel felrobbantottak két gépkocsit. Tizenkét ember halt meg a robbanásban, és 25 megsebesült.

A merényletsorozatot néhány nappal azután követték el, hogy a síita vezetésű kormány parancsára a Szahva (Ébredés) gárdákhoz tartozó szunnita fegyvereseket tartóztattak le Bagdadban. A belügyminisztérium illetékese nem nyilatkozott arról, hogy csak összehangolt robbantásokról vagy a letartóztatások megtorlásáról van-e szó. A szunnita fegyveresek elfogása miatt szombaton már összecsaptak a biztonsági erőkkel az őrizetbe vett gárdavezér támogatói.

Iraki minisztériumok összesített adatai szerint márciusban 252, míg februárban 258 iraki halt meg különböző támadásokban. Januárban ez a szám 191 volt, a legalacsonyabb a 2003-as invázió óta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport