Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Elfogták a moldovai zavargások pénzelésével vádolt üzletembert

2009.04.09. 16:26

Csütörtökön Ukrajnában őrizetbe vették Gabriel Stati moldovai vállalkozót, akit a chişinău-i vezetés az országban kitört zavargások egyik legjelentősebb finanszírozójának tart. Az ukrán hatóságok kiadják az üzletembert Moldovának.

A Komszomolszkaja Pravda orosz nyelvű napilap oroszországi és ukrajnai kiadású változata egyaránt azt írta, hogy Gabriel Stati a moldovai helyzet kiéleződésekor páncélozott járművekkel, tucatnyi testőr kíséretében hagyta el az országot, és távozott Ukrajna irányába, ahol az ukrán hatóságok őrizetbe vették.

Gabriel Stati az egyik legtehetősebb üzletembernek számít Moldovában. Elsősorban az olaj- és építőiparban vannak érdekeltségei, és ő az elnöke az FC Chisinau labdarúgócsapatának. Emellett kezdeményezte például Mollywoodnak, a térség legnagyobb filmstúdiójának a létrehozását is.

Vladimir Voronin államfő a zavargások kirobbanása óta többször kifejtette, hogy meggyőződése szerint különböző külföldi - elsősorban romániai - és hazai "szponzorok" finanszírozzák az államellenes megmozdulásokat. Az elnök az elsők között említette meg Gabriel Stati, illetve a vállalkozó szintén dúsgazdag édesapja, Anatol Stati nevét.