Aggasztó a kínai-amerikai közeledés

2009.04.10. 17:45

A "növekvő kínai katonai fenyegetés" megállítását kérik Washingtontól tajvani lobbiszervezetek, amelyek aggódva figyelik Washington és Peking viszonyának javulását. Több tajvani érdekkijáró szervezet - köztük a Tajvani Szervezetek Világszövetsége és egy 700 ezer embert képviselő, amerikai központú szervezet - levelet küldött Barack Obama amerikai elnöknek és az amerikai kongresszusnak, amelyben arra kérik az Egyesült Államokat, hogy fűzze még szorosabbra kapcsolatait Tajpejjel - jelentette be pénteken az egyik aláíró.

"A Tajvanhoz fűződő amerikai kapcsolatokról szóló törvénynek megvannak a maga korlátai, mert a geopolitikai környezet mára összetettebbé vált, és más, mint 30 évvel ezelőtt - írta közleményében Bob Yang, a Formosai Szövetség a Közügyekért nevű, amerikai központú szervezet elnöke. "Arra kérjük az Obama-kormányt és a kongresszust, hogy találja meg az amerikai-tajvani kapcsolatok szorosabbra fűzésének módjait, állítsa meg a Tajvannal szembeni kínai katonai fenyegetés növekedését, és segítsen abban, hogy Tajvan még inkább előtérbe kerüljön a nemzetközi közösségben" - tette hozzá.

A szóban forgó szervezetek attól félnek, hogy az Egyesült Államok cserbenhagyja Tajvant aközben, hogy egyre erősebb kapcsolatokat épít ki a gazdaságilag erősödő Kínával, és egy esetleges kínai-tajvani katonai konfliktus esetén már nem sietne a sziget segítségére. Amerikai tisztségviselők korábban próbálták nyugtatni Tajpejt azzal, hogy az új amerikai elnöknek is szándéka fenntartani a fennálló erős, de nem hivatalos kapcsolatokat Tajvannal az egyre bővülő amerikai-kínai kapcsolatoktól függetlenül.

Az Egyesült Államok 1979-ben megszakította diplomáciai kapcsolatát Tajvannal, és létrehozta azt Kínával, elfogadva Peking "egy Kína" politikáját, vagyis azt a felfogást, hogy Tajvan szigete Kína része. De az Egyesült Államok akkor törvényt alkotott arról, hogy kötelessége katonailag megvédeni a szigetet, ezenkívül a nagyhatalom Tajvan legnagyobb fegyverszállítója.