Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Aggasztó a kínai-amerikai közeledés

2009.04.10. 17:45

A "növekvő kínai katonai fenyegetés" megállítását kérik Washingtontól tajvani lobbiszervezetek, amelyek aggódva figyelik Washington és Peking viszonyának javulását. Több tajvani érdekkijáró szervezet - köztük a Tajvani Szervezetek Világszövetsége és egy 700 ezer embert képviselő, amerikai központú szervezet - levelet küldött Barack Obama amerikai elnöknek és az amerikai kongresszusnak, amelyben arra kérik az Egyesült Államokat, hogy fűzze még szorosabbra kapcsolatait Tajpejjel - jelentette be pénteken az egyik aláíró.

"A Tajvanhoz fűződő amerikai kapcsolatokról szóló törvénynek megvannak a maga korlátai, mert a geopolitikai környezet mára összetettebbé vált, és más, mint 30 évvel ezelőtt - írta közleményében Bob Yang, a Formosai Szövetség a Közügyekért nevű, amerikai központú szervezet elnöke. "Arra kérjük az Obama-kormányt és a kongresszust, hogy találja meg az amerikai-tajvani kapcsolatok szorosabbra fűzésének módjait, állítsa meg a Tajvannal szembeni kínai katonai fenyegetés növekedését, és segítsen abban, hogy Tajvan még inkább előtérbe kerüljön a nemzetközi közösségben" - tette hozzá.

A szóban forgó szervezetek attól félnek, hogy az Egyesült Államok cserbenhagyja Tajvant aközben, hogy egyre erősebb kapcsolatokat épít ki a gazdaságilag erősödő Kínával, és egy esetleges kínai-tajvani katonai konfliktus esetén már nem sietne a sziget segítségére. Amerikai tisztségviselők korábban próbálták nyugtatni Tajpejt azzal, hogy az új amerikai elnöknek is szándéka fenntartani a fennálló erős, de nem hivatalos kapcsolatokat Tajvannal az egyre bővülő amerikai-kínai kapcsolatoktól függetlenül.

Az Egyesült Államok 1979-ben megszakította diplomáciai kapcsolatát Tajvannal, és létrehozta azt Kínával, elfogadva Peking "egy Kína" politikáját, vagyis azt a felfogást, hogy Tajvan szigete Kína része. De az Egyesült Államok akkor törvényt alkotott arról, hogy kötelessége katonailag megvédeni a szigetet, ezenkívül a nagyhatalom Tajvan legnagyobb fegyverszállítója.