Piroska
3 °C
4 °C

A tamilok szerint kiújultak a harcok Srí Lankán

2009.04.15. 09:37

Rakéta- és tüzérségi párbajt vívtak egymással a szembenálló felek a hajnali órákban, közel ahhoz a fegyvermentes övezethez, amelybe több tízezer polgári lakos szorult a Tamil Eelam Felszabadító Tigriseinek (LTTE) fegyvereseivel együtt, jelentette a TamilNet. A hadsereg cáfolta a lázadókhoz közel álló honlap állítását. Egy katonai szóvivő kijelentette, hogy a nagyszámú polgári lakos jelenléte miatt nem indítottak semmilyen új támadást, csakis figyelik az LTTE tevékenységét.

A kormány egyoldalúan tűzszünetet hirdetett hétfőre és keddre, hogy a polgári lakosok ez idő alatt elhagyhassák a 20 négyzetkilométeres, keskeny, tengerparti földsávot, de közülük csak néhány száz tett így. A hadsereg szerint a lázadók nem engedik távozni őket, a lázadók szerint viszont a civilek nem akarnak menni. A lázadók azt mondják, a tűzszünet meghirdetése csapda, csak egy olyan tűzszünet lenne hatékony, amelyet a nemzetközi közösség felügyel.

Az ENSZ szerint több mint százezer civil rekedt a fegyvermentes övezetben, amelyet a kormány azért hozott létre az év elején, hogy a harcok elől menekülő lakosok ott meghúzhassák magukat. Mostanra ez lett az utolsó terület a korábban a lázadók kezén lévő északkeleti országrészből, amelyet a hadsereg még nem tudott az ellenőrzése alá vonni. A hadsereg és segélyszervezetek többször azzal vádolták meg a lázadókat, hogy élő pajzsként használják a menekülteket a területen. A lázadók mindig tagadták e vádat.

A hadsereg hónapok óta hangoztatja, hogy egy sor megnyert csata és a lázadók adminisztratív központjának, fő bázisainak bevétele után végső csapást készül mérni az LTTE szervezetre. E csapás sikeres végrehajtása után vége lenne a 37 éve tartó polgárháborúnak.