Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tamilok szerint kiújultak a harcok Srí Lankán

2009.04.15. 09:37

Rakéta- és tüzérségi párbajt vívtak egymással a szembenálló felek a hajnali órákban, közel ahhoz a fegyvermentes övezethez, amelybe több tízezer polgári lakos szorult a Tamil Eelam Felszabadító Tigriseinek (LTTE) fegyvereseivel együtt, jelentette a TamilNet. A hadsereg cáfolta a lázadókhoz közel álló honlap állítását. Egy katonai szóvivő kijelentette, hogy a nagyszámú polgári lakos jelenléte miatt nem indítottak semmilyen új támadást, csakis figyelik az LTTE tevékenységét.

A kormány egyoldalúan tűzszünetet hirdetett hétfőre és keddre, hogy a polgári lakosok ez idő alatt elhagyhassák a 20 négyzetkilométeres, keskeny, tengerparti földsávot, de közülük csak néhány száz tett így. A hadsereg szerint a lázadók nem engedik távozni őket, a lázadók szerint viszont a civilek nem akarnak menni. A lázadók azt mondják, a tűzszünet meghirdetése csapda, csak egy olyan tűzszünet lenne hatékony, amelyet a nemzetközi közösség felügyel.

Az ENSZ szerint több mint százezer civil rekedt a fegyvermentes övezetben, amelyet a kormány azért hozott létre az év elején, hogy a harcok elől menekülő lakosok ott meghúzhassák magukat. Mostanra ez lett az utolsó terület a korábban a lázadók kezén lévő északkeleti országrészből, amelyet a hadsereg még nem tudott az ellenőrzése alá vonni. A hadsereg és segélyszervezetek többször azzal vádolták meg a lázadókat, hogy élő pajzsként használják a menekülteket a területen. A lázadók mindig tagadták e vádat.

A hadsereg hónapok óta hangoztatja, hogy egy sor megnyert csata és a lázadók adminisztratív központjának, fő bázisainak bevétele után végső csapást készül mérni az LTTE szervezetre. E csapás sikeres végrehajtása után vége lenne a 37 éve tartó polgárháborúnak.