Háromezer civil menekült meg Srí Lankán

2009.04.19. 15:06

Csaknem háromezer civil állampolgárnak sikerült kimenekülnie a háború sújtotta övezetből, és menedéket találnia a biztonsági erők táboránál Srí Lankán, közölte vasárnap a colombói védelmi minisztérium. A beszámoló szerint a fegyvertelen lakosok szombat este hagyták el a Tamil Ealam Felszabadító Tigrisei (LTTE) által ellenőrzött területet.

A biztonsági erők folytatják az offenzívát a tamil tigrisek ellen, noha a nemzetközi közösség tűzszünetre szólította fel a szembenálló feleket. A kormányzati jelentések szerint a szombati harcokban legkevesebb 17 lázadó vesztette életét és 22-en megsebesültek.

Az ország elnöke, Mahinda Rajapakse eközben egy pártértekezleten kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek fel kell hagynia azzal, hogy a tűzszünet érdekében megpróbálnak nyomást gyakorolni a colombói kormányzatra, és inkább a tamil lázadókat kellene felszólítaniuk a civil lakosság elengedésére.

Az ENSZ adatai szerint ugyanis mintegy százezer polgári személy szorult két tűz közé a szembenálló felek között, és őket a felkelők élő pajzsként használják a kormánycsapatokkal szemben. Az ENSZ szerint az offenzíva január végi kezdete óta több mint 2800 civil vesztette életét és 7000-nél is többen sebesültek meg.