Parlamenti választások kezdődtek Észak-Cipruson

2009.04.19. 12:25

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap az észak-ciprusi török államalakulatban. Várhatóan előretörnek az ellenzéki nacionalisták, ami megnehezítheti a kettéosztott sziget újraegyesítését célzó erőfeszítéseket.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 8 (közép-európai idő szerint 7) órakor nyíltak meg, és 18 órakor zárnak. Az első eredmények két órával zárás után várhatók. A szavazásra jogosultak száma 161 ezer a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaságban.

Elemzők szerint a nacionalista Nemzeti Egységpárt (UBP) amiatt tud fölénybe kerülni fő ellenfelével, a kormányzó balközép Török Köztársasági Párttal (CTP) szemben, mert a választópolgárokban egyre inkább erősödik a bizalmatlanság a sziget újraegyesítésén fáradozó Mehmet Ali Talat "elnök", ciprusi török vezető iránt. Talat a CTP vezetője volt, és még miniszterelnökként 2005-ben indult az elnökválasztáson, amelyet megnyert az akkor hivatalban lévő, az újraegyesítés ügyében sokkal radikálisabb Rauf Denktas ellenében.

Talat szóvivője közölte, hogy a ciprusi görög vezetéssel folyó tárgyalások abban az esetben is folytatódnak, ha az UBP nyeri a választásokat.