Tádzsikisztánon át érkezik majd az amerikai utánpótlás

2009.04.21. 16:12 Módosítva: 2009.04.21. 16:13

Tádzsikisztán és az Egyesült Államok véglegesítette azt a megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy tádzsik területen át szállítsanak utánpótlást az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatoknak, jelentette be Richard Boucher amerikai külügyi államtitkár-helyettes kedden Dusanbéban. "Egy vagy két hónapon belül megindulhat az utánpótlás Tádzsikisztánon keresztül" - tette hozzá a Dél- és Közép-Ázsiáért felelős külügyi tisztségviselő. A szállítmányok nem tartalmazhatnak sem fegyvereket, sem lőszert.

Az Egyesült Államok új tranzitútvonalakat igyekszik kiépíteni Afganisztán felé Oroszországon és Közép-Ázsián keresztül, mert Kirgizisztán nemrég felmondta az amerikai erők ellátásában kulcsszerepet játszó Manasz támaszpont amerikai bérletét, emellett Pakisztánban megszaporodtak a tálib fegyveresek támadásai az utánpótlást szállító NATO-konvojok ellen.

Oroszország, Kazahsztán és Üzbegisztán már beleegyezett abba, hogy átengedi a nem katonai jellegű felszerelést - különféle berendezéseket, üzemanyagot - a területén. Az utánpótlás nagyjából 80 százaléka jelenleg Pakisztánból érkezik Afganisztánba a Haibár-hágón át.