Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendőrökkel csaptak össze szerbek Koszovóban

2009.04.27. 16:41

Helyi és nemzetközi rendőri erők összecsaptak Kosovska Mitrovica északi, főleg szerbek lakta részében mintegy száz helyi szerbbel, akik a városrészben álló, albán tulajdonban lévő házak felújítása ellen tiltakoztak.

A rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen, egy helyi szerb megsérült egy gumilövedéktől.

A Brdjani negyedben élő szerbek már három napja tüntetnek hét olyan albán ház újjáépítése ellen, amelyek tulajdonosai távoztak onnan az 1999-es koszovói háború után, de most vissza akarnak térni.

A helyi szerbek azzal indokolják az albán házak felújításának ellenzését, hogy eddig egyetlen szerb sem tért vissza a város albánok lakta déli részébe. Állításuk szerint 450 szerb akarna visszatérni a város déli részén lévő egykori otthonába.

A belgrádi B-92 rádió jelentése szerint a feszült helyzet miatt KFOR-katonákat vezényeltek a Brdjani körüli hegyekbe. A NATO vezette, Koszovó biztonságáért felelős nemzetközi erő, a KFOR katonái a levegőből, helikopterekről is megfigyelik a helyzetet a térségben.