Hella
16 °C
28 °C

Szlovénia nem enged a határvitában

2009.04.27. 16:35

Egyelőre nem puhult meg a szlovén álláspont a horvátokkal elmérgesedett határvita ügyében - mondták hétfőn uniós diplomaták Luxembourgban.

A horvát EU-csatlakozás ügye is szerepel az uniós külügyminiszterek tanácskozásának napirendjén, miután a múlt héten nem vezettek eredményre a vita megoldását célzó brüsszeli erőfeszítések, és így bizonytalan időre el kellett halasztani az eredetileg múlt péntekre tervezett EU-horvát kormányközi tanácskozást.

A vita zömmel egy kicsiny tengeröböl, néhány tucat négyzetkilométer körül folyik, ám a terület nagyságánál jelentősebb kérdés, hogy a szlovénoknak van-e szabad kijárásuk a nyílt tengerre, vagy pedig a horvát és az olasz parti vizek "összeérnek". Szlovénia e vita miatt vétójogával élve gátolja, hogy újabb témafejezeteket nyissanak meg a 2005-ben elkezdett EU-horvát csatlakozási tárgyalásokon. Eddig 22 témafejezet tárgyalását nyitották meg az összesen 35 közül.

Az unióban erős az arra irányuló politikai szándék, hogy Horvátország már 2010-2011-ben EU-taggá válhasson, de ehhez elengedhetetlen a szlovénok egyetértése.