Megkezdődött a választási kampány Albániában

2009.05.28. 23:10

Június 28-án lesznek a parlamenti választások a balkáni országban; a voksolásra egyfajta próbatételként tekint a Nyugat, amelyen le lehet mérni az albán demokrácia érettségét az ország jövőbeli európai integrációjának fényében.

"Ezek a választások különösen fontosak" Albánia későbbi EU-csatlakozása szempontjából - mondta Robert Bosch, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tiranai képviselője. Brüsszel a múlt héten, az EU-Albánia találkozóhoz időzítve kiadott jelentésben világosan az albán kormány értésére adta, hogy a voksolásnak "szabadnak és igazságosnak" kell lennie, s a lebonyolítás során "tiszteletben kell tartani a belső és a nemzetközi normákat".

Az egykori kommunista ország, amelynek ma sem maradéktalanul jó a híre a burjánzó korrupció és a szervezett bűnözés miatt, április végén nyújtotta be hivatalosan csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz.

A kommunista rendszer bukása óta Albániában lebonyolított választásokat sokszor tarkították erőszakos cselekmények.

"Az európai demokrácia mellett tettük le a voksot" - jelentette ki Sali Berisha miniszterelnök csütörtökön egy kampánygyűlésen. "Június 28-án a múlt és az európai jövő között kell választani" - hangoztatta ugyanaznap Edi Rama tiranai főpolgármester, az ellenzéki szocialisták vezetője.

A voksoláson nagyjából 3,1 millió szavazásra jogosult járulhat az urnákhoz, hogy a választásokon induló 39 párt, illetve pártszövetség összesen 4000 jelöltjéből megválassza a törvényhozás 140 képviselőjét.