Politikusgyilkosságok Bissau-Guineában

2009.06.05. 14:03 Módosítva: 2009.06.05. 14:03

Ismeretlen, egyenruhás fegyveresek péntekre virradóra megölték az egyik bissau-guineai elnökjelöltet és lelőtték a volt hadügyminisztert is. Az ötvenéves Baciro Dabo, a jelenlegi bissaui kormány területi adminisztrációért felelős minisztere egyike volt a június 28-ra kiírt elnökválasztás jelöltjeinek. Az ő tiszte volt az ország választókörzeteinek kijelölése, továbbá a prefektusok és kormányzók kinevezése. Bár tagja volt a hatalmon lévő függetlenségi pártnak (PAIGC), független jelöltként indult a választásokon.

Kórházi forrásokból később ismertté vált, hogy Faustino Fudut Imbali volt miniszterelnököt is agyonlőtték. A családtagok közölték, hogy péntek reggel katonák jelentek meg Imbali házánál, de ő nem volt otthon. Azt nem tudni, hogy hol ölték meg.

Dabo biztonsági főnöke a francia hírügynökségnek elmondta, hogy a hajnali órákban egyenruhás férfiak csoportja jelent meg Dabo házánál, és látni akarták. Sikerült behatolniuk a hálószobájába, és több lövéssel megölték. Helder Proencával, az egykori hadügyminiszterrel is végeztek pénteken. Őt sofőrjével és testőrével együtt, a kora reggeli órákban egy országúton ölték meg.

A nyugat-afrikai ország titkosszolgálata pénteki közleményében feltételezi, hogy Dabo államcsínyben vett volna részt, amelyet Proenca készített elő. Az AP amerikai hírügynökség nem tudta elérni Dabo munkatársait, hogy kommentálják a vádat.

Az eknökválasztást azután írták ki, hogy márciusban katonák végeztek a 23 éven át hatalmon lévő Joao Bernardo Vieira elnökkel, feltehetően bosszúból a hadsereg főparancsnokának meggyilkolásáért. Dabót a néhai elnökhöz közel állónak tartották.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport