Októberben futhatnak neki újra az írek az EU-alapokmánynak

2009.06.19. 20:21 Módosítva: 2009.06.19. 20:24

Október elején szavazhatnak újra az írek a Lisszaboni Szerződésről, közölte pénteken az ír kormányfő, miután az európai uniós vezetők garantálták Írország szuverenitását egyes kérdésekben. Az ír lakosság 2008 júniusában népszavazáson utasította el a szerződést, amelyet minden más tagállamban elfogadott a parlament.

"Várhatóan már október elején meg tudjuk tartani a szavazást a szerződésről" - közölte Brian Owen ír kormányfő a brüsszeli megbeszélések után, ahol biztosították Írországot, hogy a reformok nem érintik katonai semlegességét, adórendszerét és az abortusszal kapcsolatos törvényeit. Cserébe garantálták, hogy a többi tagállamnak nem kell újra ratifikálni az egyszer már elfogadott szerződést.

A közösség 27 tagállama közül egyedüliként Íroszágban bocsátották népszavazásra a Lisszaboni Szerződést tavaly júniusban, és a nemmel szavazók győztek. A szerződés azonban csak akkor léphet hatályba, ha minden tag jóváhagyja. A szerződést már szinte minden államban ratifikálták. Csehországban és Lengyelországban már csak az államfői aláírás hiányzik, míg Németországban az alkotmánybíróság döntésére kell várni.