Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Az iraki kormányerőket kóstolgatják a merénylők

2009.06.25. 16:05 Módosítva: 2009.06.25. 16:05

Legalább hat ember halt meg robbantásos merényletekben csütörtökön Bagdad egyik délnyugati, síita többségű városrészében és az iraki fővárostól nyugatra, közölte a rendőrség. Előző nap legalább 72 ember halt meg a síiták lakta kelet-bagdadi Szadrvárosban, szintén pokolgépes merényletben.

A Bagdad délnyugati részén fekvő, síita többségű Bajaa kerület zsúfolt autóbusz-pályaudvaránál két ember életét oltotta ki, további legalább 26-ot pedig megsebesített egy robbantás. Az iraki fővárostól nyugatra fekvő Fallúdzsában, a szunnita lázadók mára amúgy lecsendesedett egykori fellegvárában négy - más források szerint öt - rendőr halt meg, miután gépkocsijuk mellett felrobbant egy pokolgép. Bagdad keleti részén egy amerikai katonai járműoszlop mellett két robbanószerkezet is működésbe lépett, kilenc katona megsebesült, közölte az arab országba vezényelt amerikai haderő.

A támadássorozat kétségessé teszi, hogy az iraki biztonsági erők mennyire tudják megfékezni a lázadókat azután, hogy az amerikai harcoló alakulatok a tervek szerint június végéig kivonulnak az iraki nagyvárosokból. Tárik al-Hásimi, az ország szunnita alelnöke csütörtöki közleményében úgy reagált a merényletsorozatra, hogy egyre világosabb politikai jelleget öltenek a támadások: a merénylők szeretnék késleltetni vagy félbeszakítani az amerikai csapatok kivonulását.  • Vennék
  • Bankszámla