Választások kezdődtek Albániában

2009.06.28. 08:13

A 3,1 millió szavazásra jogosult polgárnak 140 képviselőt kell megválasztania arányos szavazással 34 párt és 4 politikai koalíció 3853 jelöltje közül. A legnagyobb összecsapás Sali Berisha kormányfő Demokrata Pártja és a Szocialista Párt között zajlik, amelynek első embere Edi Rama tiranai polgármester. A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a két párt fej-fej mellett halad, a Demokrata Párt némi előnyével.

A szavazást 450 külföldi és 5000 albán megfigyelő ellenőrzi. A választás jelentőségét növeli, hogy annak hatása van Albánia európai kilátásaira. Tirana április végén nyújtotta be kérelmét az Európai Uniós tagságra, és április 1-én, Horvátországgal egy időben, csatlakozott a NATO-hoz.

A kommunista diktatúra 90-es évek eleji bukása óta a választásokat többnyire szabálytalanságok, tüntetések és időnként erőszakos cselekmények is kísérték. Így volt ez most is a választási kampány idején, amikor lelőttek egy szocialista képviselőt. A rendőrség egyelőre tehetetlen az ügyben. Berisha mindazonáltal hangsúlyozta a francia hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a gyilkosságnak nincsen politikai vetülete.

A szavazóhelyiségeket 19 órakor zárják. Az első előzetes eredmények hétfőre várhatók.