Rendőrfőkapitánnyal végeztek a maoisták Indiában

2009.07.12. 15:06 Módosítva: 2009.07.12. 15:12

Legkevesebb 22 rendőrt, köztük az állam rendőrfőkapitányát is meggyilkolták vasárnap a maoista lázadók az India keleti részén fekvő Cshattíszgarh államban, közölték a helyi hatóságok. Az ügyben nyomozó rendőrségi csoport illetékese szerint a gerillák az állam fővárosától, Raipurtól kilencven kilométerre megtámadtak egy rendőrségi járőrkocsit, és lelőtték annak két utasát. Ezután elrejtőztek a környéken, és lesből támadtak a helyszínre érkező vizsgálócsoportra.

A merénylet két hónappal azután történt, hogy 11 ember - többségében a biztonsági erők tagjai - vesztette életét ugyanebben az államban egy, az út szélén elrejtett pokolgép felrobbanásakor. A támadásért akkor is a maoista gerillákat tették felelőssé a hatóságok.

A felkelők 1967 óta folytatnak fegyveres harcot az állításuk szerint földjeikről elűzött törzsi emberek és a föld nélkül maradt parasztok védelme érdekében. A harcok azóta az ország 29 tagállamának felét érintették, elsősorban India keleti, legszegényebb régióiban. A maoista felkelőket Manmohan Szingh indiai miniszterelnök egy korábbi nyilatkozatában a legnagyobb fenyegetésnek nevezte az ország biztonságára nézve.