Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kiadhatják Kanadából a fegyverkereskedőt

2009.08.03. 00:50
Az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy a kanadai hatóságok kiadják Németországnak az ismert kanadai-német fegyverkereskedőt, akit csalással, adócsalással és vesztegetéssel vádolnak szülőhazájában.

Az illetékes kanadai bíró elutasította Karlheinz Schreiber utolsó fellebbezését is, így a 75 éves üzletember - aki 2007. december óta óvadék ellenében szabadlábon van - mostantól bármikor kiadható Németországnak.

Hírek szerint már helyi idő szerint vasárnap délután kiadatási őrizetbe helyezik. A német ügyészség szerint Schreiber nem fizetett adót fegyvereladásokból származó, összesen több millió dollár jutalék után, ezenkívül érintett egy tíz éve kipattant németországi pártfinanszírozási botrányban, a kereszténydemokrata párt (CDU) "feketekasszáinak" ügyében. A fegyverkereskedőtől a pártnak juttatott, törvénybe ütköző adományok következtében kényszerült lemondani annak idején az uniópárt elnöke, Wolfgang Schauble, és lépett vissza a tiszteletbeli pártelnök posztjáról Helmut Kohl volt kancellár.