Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Szabadon engedi Észak-Korea az amerikai újságírókat

2009.08.04. 22:21 Módosítva: 2009-08-04 22:21:23
Kim Dzsong Il észak-koreai vezető kedden méltányosságból megkegyelmezett az Észak-Koreában bebörtönzött két amerikai újságírónak.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentése szerint "Kim Dzsongill, a Nemzetvédelmi Bizottság elnökeként kivételes kegyelemben részesítette" a két újságírót, akit júniusban ítéltek 12 év kényszermunkára illegális határátlépésért és "ellenséges tevékenységért". A hírügynökség "a Koreai Népi Demokratikus köztársaság humanitárius politikájának és békeszeretetének" tulajdonítja a kegyelemadást.

Kim Dzsongil utasítást adott az amerikai-koreai Euna Lee és az amerikai-kínai Laura Ling szabadlábra helyezésére. Ennek időpontja az első jelentésekből nem derül ki.

Bill Clinton volt amerikai elnök kedden érkezett meglepetésszerű látogatásra Phenjanba, hogy rávegye az észak-koreai vezetőt a kaliforniai Current TV munkatársainak elengedésére. A KCNA megfogalmazása szerint Clinton bocsánatot kért az amerikai újságírók viselkedéséért. A televíziós csatorna Al Gore egykori alelnök érdekeltsége.