Franciaország befogadja a menedéket kérő irániakat

2009.08.10. 08:08

Franciaország teheráni nagykövetsége befogadja a menedéket kérő iráni tüntetőket, jelentette ki Bernard Kouchner francia külügyminiszter. Nyilatkozata a Le Parisien című napilap hétfői számában jelent meg. Kouchner elmondta az újságnak, hogy az utasítás, amely szerint a diplomáciai képviseletnek meg kell nyitnia kapuit a menedéket kereső tüntetők előtt, az európai demokratikus hagyomány része.

A francia külügyminiszter kijelentette, teljesen alaptalanok az Iránban több mint egy hónapja fogva tartott francia egyetemi oktató, Clotilde Reiss ellen felhozott vádak. A 24 éves nőt - aki a közép-iráni Iszfahán egyetemén tartott előadásokat - azon a címen vették őrizetbe július 1-jén, hogy részt vett a Mahmúd Ahmadinezsád újraválasztása elleni tiltakozó megmozdulásokon. Az IRNA iráni állami hírügynökség hétvégi jelentése szerint a fiatal nő bevallotta szombaton Teheránban az iráni forradalmi bíróság előtt, hogy részt vett az ellenzéki tüntetéseken, és jelentést írt a francia nagykövetségnek.

Bernard Koucher az interjúban kijelentette, a vallomást valószínűleg kikényszerítették, Clotilde Reiss semmivel nem vádolható.