Jusztina
10 °C
27 °C

A szlovák rendőrség erőszakos fellépése ellen tüntettek

2009.08.14. 21:37 Módosítva: 2009.08.14. 21:43

A szlovák rendőrség erőszakos fellépése ellen tüntetett több száz ember pénteken kora este a kelet-szlovákiai Eperjesen. A magát nacionalistának minősítő Új Szabad Szlovákia civil szervezet által összehívott utcai felvonulás és nagygyűlés résztvevői az előző szombaton Szentmihályfalván, a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) "roma terror" elleni tüntetésén alkalmazott, szerintük feleslegesen brutális rendőri beavatkozás ellen tiltakoztak.

A többségében feketébe öltözött fiatalokat mintegy 500-600 eperjesi lakos is támogatásáról biztosította. Az antifasiszta Antifa mozgalom tagjai bekiabálásokkal zavarták a nagygyűlést, de incidensek nem voltak, csak az Antifa egyik hívét vezette el a rendőrség a térről.

A résztvevők a felvonulás közben, illetve a nagygyűlésen folyamatosan rendőrségellenes jelszavakat kiabáltak, és többször elhangzott, hogy Szlovákia egyre inkább rendőrállam. Ugyanakkor a tüntetők élesen bírálták a hatóságokat, hogy nem képesek megfékezni a romák törvénysértéseit. Bírálták a szlovák sajtót is, amiért az állítólag nem közölt korrekt tudósításokat a szentmihályfalvai eseményekről.

A Szlovák Testvériség az állítólagos roma terror ellen tüntetett engedély nélkül szombaton Szentmihályfalván. A rendőrség gumibotokkal és vízágyúval oszlatta fel a megmozdulást. Harminc személyt őrizetbe vettek, de kihallgatásuk után szabadon engedték őket.