Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A Hamász legyőzte a muzulmán fegyvereseket Gázában

2009.08.16. 18:15 Módosítva: 2009-08-16 18:23:58

A Gázai övezetet uraló Hamász mozgalom vezetői vasárnap közölték, hogy helyreállt a rend a területen a hét végi véres összecsapások után, amelyeket egy muzulmán fegyveres csoport robbantott ki az Egyiptommal határos Rafah városában. A magukat Isten Harcosainak nevező csoport vezetője pénteken kiáltotta ki az emirátust Gázában, majd több száz fegyveresük elbarikádozta magát egy mecsetben.

A Hamász rendőrei összecsaptak velük, szombatra már legkevesebb huszonnyolcan meghaltak, és száznál is többen megsebesültek, köztük a környéken tartózkodó civilek. Egy robbanásban életét vesztette az Isten Harcosait vezető Abdel-Latif Musza is. A Hamász emberei több tucat fegyverest őrizetbe vettek, többeket pedig még jelenleg is keresnek.

Rafahot még vasárnap is zárt katonai övezetnek minősítették, távol tartották onnan az újságírókat, és a Hamász biztonsági emberei átvizsgálták az oda be- és onnan kihajtó gépkocsikat. Palesztin családok a halottaikat temették, de a Hamász biztonsági erői távol tartották a lakosságot a temetésektől. A Hamász egyébként az egész övezetben nagy számban vezényelte ki milicistáit az utcákra, demonstrálva, hogy ellenőrzi a helyzetet.