Grúzia hivatalosan is kilépett a FÁK-ból

2009.08.18. 07:42

Grúzia keddtől nem tagja a Független Államok Közösségének (FÁK), hogy ezzel juttassa kifejezésre tiltakozását az orosz fellépés ellen a tavaly augusztusi grúz-dél-oszétiai konfliktusban. Ezt Tbilisziben David Dzsalaganija külügyminiszter-helyettes, Minszkben pedig a FÁK végrehajtó bizottsága jelentette be. Mostanra zajlott le a hivatalos eljárás a kilépési szándék tavalyi bejelentése után. Az egykori Szovjetunió volt köztársaságait a balti államok kivételével tömörítő szervezetből való kilépését Grúzia közvetlenül az ötnapos háború után jelentette be.

Mindkét fél hangsúlyozta azonban, hogy Tbiliszi továbbra is kötelezőnek tekint magára nézve több mint 70, a FÁK keretében létrejött szerződést, így többek között a vízummentes utazásról és a szabad kereskedelemről szóló egyezményeket. Tbilisziben azt is hangsúlyozták, hogy Grúzia továbbra is kész kétoldalú megállapodásokat kötni a FÁK tagállamaival a kölcsönös érdekek és a területi épség elveinek tiszteletben tartása alapján.

Az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség orosz külügyminisztériumi forrásokat idézett, akik szerint a szervezetből való távozás negatív következményekkel jár majd a grúz nép, az egyszerű állampolgárok számára. A nyilatkozó azonban úgy vélte, a fejleményt nem szükséges dramatizálni, hiszen minden szuverén államnak, így Grúziának is jogában áll eldönteni, mely nemzetközi szervezethez kíván, vagy nem kíván tartozni.  • Hírek
  • Árfolyam