Mégsem lesz rakétapajzs Közép-Európában

2009.08.28. 17:58

Gyakorlatilag biztos, hogy Washington felhagy a közép-európába tervezett rakétapajzs telepítésével, legalábbis a Gazeta Wyborcza lengyel lap értesülései szerint.

A The Washington Times szerint rossz ötlet a pajzs feladása, hiszen így az Egyesült Államok önként mond le globális stratégiai vezető szerepéről és két szövetségesét, Lengyelországot és Csehországot is cserben hagyja.

A konzervatív lap emlékeztet arra is, hogy ezek az államok a kommunizmus bukása óta a lehető legerőteljesebben támogatták Amerikát Oroszországgal szemben, önként küldtek csapatokat Irakba, és Moszkva rosszallása ellenére beleegyeztek abba, hogy otthont adnak az amerikai rakétapajzsnak.

A lap szerint ezzel a lépéssel cserbenhagynák Európát, ami így védtelenné az esetleges iráni rakétákkal szemben. Az Iránnal szomszédos államok, melyeknek az Egyesül Államok megígérte, hogy kiterjeszti föléjük is a védőernyőt, ha Irán atomfegyvereket fejlesztene, csalódnak, Amerika szavahihetősége pedig romlik, miközben a Kreml tekintélye nő.

A washingtoni konzervatív lapban megjelent cikk utolsó mondata pedig azokra a beláthatatlan következményekre figyelmeztet, melyeket „ az Obama-kormány nemzetbiztonsági baklövései” okozhatnak.