Konrád
8 °C
26 °C

Nyilvános vizsgálatot akar a Lockerbie-merénylő

2009.08.29. 19:21

"Mindannyian meg akarjuk tudni az igazságot. Az igazság soha nem hal meg" - nyilatkozta Abdelbászet Ali Mohammed al-Megrahi a Glasgow-ban megjelenő The Herald szombati számában.

Az 57 esztendős, prosztatarákja miatt halálos beteg líbiai megmagyarázta, miért nem fellebbezte meg a bűnösségét kimondó ítéletet. Attól tartott, hogy a per végét már nem érné meg. "Csak a családom érdekelt. Az terjedt el, hogy a líbiai vagy skót hatóságok nyomást gyakoroltak rám - ez nem igaz."

Al-Megrahi kezdetektől tagadta, hogy köze volna a Lockerbie fölött lezuhant PanAm gép elleni merénylethez, amelynek 270 halálos áldozata volt. Mint elmondta, a nyilvános vizsgálat számára elérhetővé tenne dokumentumokat, amelyeket tervezett önéletrajzához használna fel. "Az az érzésem, hogy a brit kormány el akarja kerülni a nyilvános vizsgálatot, mert az a brit és az amerikai hatóságoknak fejfájást okozna."

Megrahit a merényletben való részvételéért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, betegségére való tekintettel azonban - brit orvosok szerint három hónapja van hátra - a közelmúltban Skóciában kegyelemben részesítették. Líbiába való hazatérésekor hősnek kijáró fogadtatásban részesült, ami London és Washington neheztelését váltotta ki.