Megalakulhat az új albán kormány

2009.09.03. 01:07

Több mint két hónappal a június végi választások után Albániában végre megalakulhat az új kormány; Sali Berisha eddigi kormányfő szerdán közölte, hogy koalíciós megállapodást kötött a parlamentben mindössze négy képviselői mandátumot birtokló ellenzéki Szocialista Integrációs Mozgalommal (SAI). Az ATA albán hírügynökség Berisha közlésére hivatkozva azt jelentette, hogy a megállapodás értelmében az SAI töltheti majd be a miniszteri posztok ötödét.

Elnökük, Ilir Meta volt miniszterelnök szerint előreláthatólag ők adhatják majd a koalíciós kormányban a külügyminisztert, továbbá a gazdasági és energetikai, valamint az egészségügyi tárca vezetőjét.

Az összes többi kormányposztot a Berisha vezette Albán Demokrata Párt (PDS) tölti majd be, amely a kampányban egy "európai integrációs kormány" megalakítását ígérte, de a körülötte szerveződött koalícióval együtt is csak 70 képviselői helyhez jutott a 140 tagú törvényhozásban.

A velük szemben egyedül 65 mandátumot szerző, ellenzéki Albán Szocialista Párt (PSS) hetek óta kétségbe vonja a választások tisztaságát és azt hangoztatja, hogy nem engedi lezárni a választási folyamatot, amíg napvilágra nem kerül az összes csalás és manipuláció.

A szocialisták vezére, Edi Rama tiranai főpolgármester szerdán nyílt levélben fordult Bamir Topi államfőhöz, bírálva a választások lebonyolítását, amely állítása szerint nem felelt meg az európai normáknak.