Zavargások Gabon fővárosában

2009.09.03. 19:41

A gaboni belügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint Ali Bongo nyerte meg a vasárnap tartott elnökválasztást.

Bongo a szavazatok 41,7 százalékát szerezte meg. Az új államfő annak az Omar Bongónak a fia, aki 41 éven keresztül állt Gabon élén, és a nyáron hunyt el. Ali Bongo két fő riválisára, André Mba Obame volt belügyminiszterre és Pierre Mamboundou független ellenzéki jelöltre a választók 25,8, illetve 25,2 százaléka adta a voksát.

Előzőleg a fővárosban, Libreville-ben a választási eredmények kihirdetésére váró ellenzékiek tömegét a rendőrök könnygázzal oszlatták szét. Korábban a hatóságok szerda estét jelölték meg az eredmény nyilvánosságra hozásának időpontjaként, ezért már akkorra több ezren gyűltek össze a választási bizottság székháza előtt, és az emberek ott töltötték el az éjszakát, várva a voksolás eredményét.

A választási eredmények kihirdetése után lázongások törtek ki Libreville két negyedében. Helyszíni beszámolók szerint az ellenzéki érzelmű tüntetők gépkocsikat gyújtottak fel, és törtek-zúztak, amit csak értek. Szemtanúk csütörtök délután már arról számoltak be, hogy Libreville-ben a rohamrendőrség elűzte az utcákról a tüntetőket.