Zavargások Chilében a Pinochet-puccs évfordulóján

2009.09.12. 16:00 Módosítva: 2009.09.12. 16:07

Két fiatal belehalt lőtt sebeibe, egy sebesült kómás állapotba kerül, és tíz csendőr is megsebesült szombatra virradóra Chilében, a Pinochet-puccs 36. évfordulóján kitört súlyos zavargásokban.

Augusto Pinochet chilei diktátor hatalomátvételének évfordulóján hosszú évek óta, immár hagyományosan összecsapások törnek ki a tüntetők és a rendfenntartó erők között.

A tüntetők Santiagóban és más chilei városokban barikádokat emeltek, amelyeket meg is gyújtottak, és Molotov-koktélokkal támadtak az útakadályok felszámolására kivezényelt csendőrökre. A belügyi tárca az éjszaka háromezer csendőrt és rohamrendőrt vetett be a zavargások lecsillapítására.

A tüntetők közül több mint harmincat vettek őrizetbe az ország különböző régióiban. A csendőrök kövektől, illetve sörétes puskákból kilőtt lövedékektől sebesültek meg, egyikük viszont Molotov-koktéltól szenvedett súlyos égési sérüléseket a vállán. A főváros körzetében szombatra virradóra csaknem százezer lakás maradt áram nélkül az összetűzésekben keletkezett károk miatt.