Az írek kétharmada megszavazná a lisszaboni szerződést

2009.09.13. 01:10 Módosítva: 2009.09.13. 01:13
Az ír választópolgárok csaknem kétharmada elfogadná az Európai Unió (EU) reformszerződését a közelgő népszavazáson - derült ki a hét végén nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

A Sunday Business Post című ír gazdasági lap megbízásából a Red C intézet által készített felmérés szerint a megkérdezettek 62 százaléka támogatná, 23 százalékuk pedig elutasítaná a lisszaboni szerződés elfogadását. A bizonytalanok aránya 15 százalék.

Az újság ezt úgy értékelte, hogy az "igen" tábor egyértelműen vezet, nem omlott össze, ellentétben a tavalyi kudarcos népszavazás előtti helyzettel. A dublini kormány amellett kampányol, hogy a lakosság fogadja el a lisszaboni szerződésként emlegetett dokumentumot az október másodikai referendumon.

Az írek tavaly népszavazáson utasították el az EU döntéshozatali mechanizmusát áramvonalasítani hivatott szerződést, mély intézményi válságba taszítva ezzel az uniót. Dublin később engedményeket csikart ki Írország számára olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint az ország semlegessége, a művi terhességmegszakítás, az ír EU-biztos megőrzése. Ennek hatására a lakosság többsége most már támogatja a szerződés elfogadását.

Írország az egyetlen olyan európai uniós tagállam, amelyben kötelező népszavazást kiírni a lisszaboni szerződésről.