Schröder betiltaná a szélsőjobbos NPD-t

2009.09.16. 15:30

A szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltását követelte szerdán Berlinben Gerhard Schröder volt német kancellár. Az NPD "a nemzetiszocializmust dicsőíti, és ezzel veszélyezteti a demokráciát" - mondta a szociáldemokrata exkormányfő az Otto Wels egykori SPD-elnök tiszteletére készült emlékmű avatásán.

A volt kancellár felhívta a német polgárokat, hogy mindannyian tanúsítsanak civil kurázsit a mindennapokban, és határozottan lépjenek föl a szélsőjobboldali eszmék ellen. "Eltökélten kell küzdenünk az intolerancia, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet ellen" - jelentette ki.

Néhány héttel a parlamenti választások előtt a kisebbik német konzervatív párt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) kezdeményezte, hogy indítsanak alkotmányjogi eljárást a nyíltan antiszemita és idegenellenes jelszavakat hangoztató, neonáci NPD betiltásáért. Wolfgang Schauble belügyminiszter és a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) több más magas rangú politikusa elutasította ezt. Hangsúlyozták, hogy a CDU elítéli az NPD tevékenységét, de úgy vélték, hogy alkotmánybírósági betiltásnak nem lenne esélye. A javaslat épp az ellenkező hatást váltaná ki, és közvetve a szélsőjobboldali pártot erősíthetné.