Az évtized pere kezdődik Franciaországban

2009.09.21. 07:16

Megfigyelők már előzetesen az évtized franciaországi perének minősítették azt a bírósági eljárást, ami hétfőn kezdődik a párizsi büntetőbíróságon: a rágalmazási ügyben, amelyben az ügyészség bűnrészességgel vádolja Dominique de Villepin volt kormányfőt, magánvádló a több, mint negyven sértett között szereplő Nicolas Sarkozy államfő.

A Clearstream-ügy középpontjában egy 2003-ban összeállított, utóbb hamisítványnak bizonyult lista áll, amely több mint nyolcszáz közéleti személyt; jobb- és baloldali politikusok mellett a gazdasági élet legfőbb szereplőit keverte pénzmosás gyanújába. Az ügyből a 2007-es elnökválasztás előtt lett politikai botrány, miután az elnökjelöltségre pályázó Sarkozy tudomást szerzett arról, hogy a hamisítvány ügyében az időközben kormányfővé előlépett Villepin - még külügyminiszterként - titkos nyomozást rendelt el az ő tájékoztatása nélkül. Sarkozy ezt követően nyilvánosan meggyanúsította saját miniszterelnökét.

"Henteskampón végzi, aki ezt az egészet kitalálta" - hangoztatta állítólag politikai körökben Sarkozy. Feljelentése alapján az ügyészség azt feltételezi, hogy Villepin részt vett a jelenlegi államfő lejáratására megtervezett manipulációban, megvádolva több száz más közéleti személyt is azzal, hogy a luxembourgi Clearstream pénzintézeten keresztül mostak tisztára a francia fregattok 1991-es tajvani eladásából származó pénzeket.