Gyilkos tájfun tombol a Fülöp-szigetek térségében

2009.09.29. 06:32 Módosítva: 2009.09.29. 11:53
Több mint 40 éve nem volt ilyen súlyos következményekkel járó trópusi vihar az ázsiai szigetországban, ahol most közel 1,9 millió ember élete került veszélybe. Mindössze 12 óra alatt esett annyi eső, hogy a tragédia megtörténjen, már 240 halálos áldozatról tudnak.

A hatóságok korábban még azt mondták, hogy 140-en vesztették életüket, és 32-en eltűntek a természeti csapás következtében. A rendőrség, a hadsereg és önkéntesek eddig több mint 12 ezer embert menekítettek ki otthonaikból, amelyeket elmosott vagy veszélyeztet az áradás.

Nagyjából 380 ezren zsúfolódtak össze az iskolákban, templomokban és más helyeken kialakított szükségszállásokon, jelentette az AP. Hivatalos adatok szerint a fővárosban, Manilában és környékén összesen csaknem félmillió ember lett földönfutó.

A Ketsana nevű tájfun heves esőkkel söpört végig szombaton a Fülöp-szigetek legnagyobb és legnépesebb szigetén, Luzonon; a főváros körzetében több mint kilenc órán át zuhogott. Több mint egy havi mennyiségnek megfelelő csapadék hullott 12 óra leforgása alatt, súlyos áradásokat okozva.

A kormány külföldi segítséget kért. Az Egyesült Államok 100 ezer dollár gyorssegélyt, egy katonai helikoptert és mentőcsónakokat küldött a katasztrófa sújtotta területre. Az ENSZ Gyermekalapja és Világélelmezési Programja (WFP) is felajánlott élelmiszert és más segélyt.

A 607 menedékhely zsúfolásig megtelt. Az egyikben - egy manilai tornateremben - háromezer embert fogadtak be a környék elárasztott területeiről, de mindössze egy vécé van. Hiány van élelmiszerből, gyógyszerből, tiszta vízből. A Fülöp-szigeteki kormány tart a tömeges fertőzésektől és nemzetközi segítséget kért.

Az elnöki palota is menedék lett

Élelmiszer elosztó központtá vált az elnöki palota is. Az államfő Gloria Arroyo arra is ígéretet tett, hogy a Malacanang palota udvarán sátortáborokat állítanak fel, és a kormányzati hivatalnokok feladják munkaállomásaikat, amennyiben ezekre is szükség lenne a menekültek elhelyezéséhez. Egyelőre azonban biztonsági okokból senki nem maradhatott a palota területén. "Logisztikai és biztonsági problémákba ütközne, ha csak úgy minden menekültet beengednénk - mondta az államfő egyik munkatársa. Így azoknak, akik a palotában akarnak maradni előbb regisztrálniuk kell a katolikus egyháznál vagy valamilyen segélyszervezetnél, és ha ezek jóváhagyják a kérelmüket, akkor letelepedhetnek a kormányzati épületben vagy annak udvarán.

Az elnök egyébként kéthónapnyi fizetését, körülbelül 400 ezer forintnak megfelelő összeget ajánlott fel az ítéletidő áldozatainak, és erre utasította kabinetjének tagjait is. Pénzügyminiszterét pedig arra, hogy december helyett még most utalják át a kormányzati alkalmazottak 13-ik havi fizetését, akik ezt aztán a vihar túlélőinek megsegítésére költhetik.

Vietnamot ugyanaz a tájfun fenyegeti

A Yahoo információi szerint a vietnami hatóságok 170 ezer embert evakuáltak, mivel a tájfun otthonaik felé tartott.

Kedden aztán ott is lecsapott a Ketsana, az ítéletidőnek máris 23 halálos áldozata van. A tájfun Quang Nam tartományban, Da Nang városától 60 kilométerrel délre csapott le az indokínai országra, de öt másik tartományt is érint. Az általa keltett szelek erőssége eléri a 144 kilométert óránként. Kidőlt fák, leszakadó elektromos vezetékek okoztak egyebek között haláleseteket.

A Ketsana Laosz felé tart.